In Tussentaal komt spoken word tot leven op papier. Esohe Weyden neemt je op ritmische wijze mee in haar grenzeloze twijfels, openhartige bekentenissen en dansende gedachtenspinsels. Poëzie die schreeuwt om te worden voorgedragen, maar ook smacht om te worden gelezen. Woorden waarop je wil walsen tot je er dronken en draaierig bij neervalt.
Voor de boekvoorstelling van Tussentaal werkte ik samen met Hedgren. We lieten drie verschillende NOVA schoudertassen customizen door Touch of Gold met een citaat uit de bundel. Het evenement vond plaats met uitzicht op de Schelde, in het prachtige KAS (Kunst aan de Stroom).
Foto's: Josefien Bouw
“Tussentaal is een zelfportret met kleuren, twijfels, dromen, hersenkronkels, taal en muziek als
bouwstenen. De gevoelens zijn doorleefd en kristalhelder, vastgelegd in ontegenzeggelijk
hedendaags taalgebruik.’
– juryrapport C. Buddingh’-Prijs 2022
'Esohe Weyden transformeert in haar poëziedebuut spoken word met verve naar papier. Het leidt tot een ritmische, openhartige maar ook een genuanceerde zelfbespiegeling.'
– De Morgen
'De manier waarop Weyden het maatschappelijke verbindt met het persoonlijke [is] bijzonder
indrukwekkend. Het is een kunst op zichzelf om je als performancedichter ook het papieren medium eigen te maken [...] Esohe Weyden is zeer geslaagd in haar adaptatie.’
– De Reactor
Poëzie in De Zevende Dag
Slotmoment Reveil21
OMROEP HUMAN | NPO 2 EXTRA
Acht woordkunstenaars werden gekoppeld aan jonge muzikanten die samen een nieuw kunstwerk creëerden. Het resultaat in mijn geval? Een poëzie performance over de dood samen met tromboniste Nabou Claerhout.
In april 2022 werden de nieuwe speelaanleidingen officieel ingehuldigd in het Runcvoortpark. Een passend gedicht voor de moderne bank op een van de heuvels kon uiteraard niet ontbreken.
CC Deurne werd in juni 2022 omgedoopt tot De Klap. Een nieuwe naam betekent natuurlijk ook een nieuwe huisstijl en... een gedicht op maat voor het salon in de gezellige bar.
In 2023 werden Pete Wu en ik ambassadeurs van de Week van het Nederlands. Gedurende een week tourden we door Nederland en België met een voorstelling over emoties in de Nederlandse taal. We deden in totaal 13 optredens in 9 steden en op 12 verschillende locaties, van scholen en boekhandels tot culturele centra.
In 2021 werd ik benoemd tot campusdichter van Universiteit Antwerpen. Gedurende 3 jaar schreef ik maandelijks gedichten over het leven op en rond de universiteit. Samen met RUBI, de cultuurdienst, ging ik op zoek naar unieke manieren om met mijn poëzie de studenten en het personeel te bereiken.
Op 21 juli 2021 werd ik uitgenodigd door de Kanselarij van de Eerste Minister om het burgerlijk defilé van de Nationale Feestdag te openen met een gedicht. Die dag stond helemaal in het teken van de helden van de pandemie.
Opdrachtgever : Kanselarij van de Eerste Minister
Productie : Alice Events